OCB
QUI SOM?
Qui som?
Benvolguts visitants,

L'Obra Cultural Balear és una entitat que s’acosta als 60 anys de vida. Una efemèride que ens permetrà retre homenatge a totes les persones que dedicaren temps, esforç i il·lusió a la tasca de preservar el patrimoni identitari de les Illes Balears del qual la llengua catalana i la cultura pròpia del país n'han estat i en són els eixos centrals de la seva activitat.
Des de l'any 1962 en què, a iniciativa de Francesc de Borja Moll, es va crear l'OCB, la societat mallorquina i balear s’ha transformat radicalment, els reptes canvien i també els objectius que s'ha de fixar l'entitat per afrontar-los. Sabem que la nostra tasca serà complexa, com ho ha estat al llarg d'aquests 60 anys, en què l'OCB ha hagut de fer feina sovint en circumstàncies molt adverses. El llegat històric ens demostra però, que en els moments en què la llengua i la cultura pròpies han estat més amenaçades, l'OCB ha estat el catalitzador imprescindible per aconseguir que la ciutadania es mobilitzàs per defensar allò que ens uneix i ens defineix com a poble.
Sis dècades són un moment excel·lent per revisar i reconèixer quina ha estat la trascendència històrica de l'OCB i quin paper vol jugar, d'ara endavant, dins la nostra societat. És amb aquest objectiu, mantenir-ne l'herència i impulsar-ne l'acció de present i futur, que des de dia 24 de febrer n’hem agafat el relleu. Assumir aquesta responsabilitat serà, per a tots els membres que integram la junta directiva, una tasca apassionant i engrescadora. Som un grup de persones procedents d'àmbits professionals diferents, però amb un denominador comú, l'estima per la llengua, la cultura i el país.
Una junta directiva que treballarà amb el convenciment que l'OCB ha de ser la casa comuna i el punt de trobada de tots els que estimam Mallorca, les Illes Balears i els elements culturals que ens defineixen. Per això, volem reforçar un projecte centrat en les necessitats de les Illes Balears, oferir una gestió eficaç, transparent i participativa. En aquest sentit, la xarxa territorial de delegacions de l'OCB ha de ser el punt de partida per fer créixer el nombre de socis de l'entitat i ampliar-ne la base social i Can Alcover, la nostra seu, ha de tenir les portes obertes a les associacions i col·lectius que vulguin participar en la vertebració del nostre país, una acció que passa per defensar, prestigiar i difondre el nostre patrimoni lingüístic i cultural.
Així mateix, l'OCB ha de ser la veu de la consciència lingüística del país, per tant, vigilarem que les institucions públiques compleixin les seves obligacions de preservar i promoure el nostre patrimoni cultural. I si els vents de la història se'ns giren en contra, haurem d'estar preparats per alçar-nos com un sol cos, perquè com va afirmar Pompeu Fabra "Només tendrem el que nosaltres sapiguem guanyar". Tenim el capital humà necessari per a dur a terme aquesta empresa, posem fil a l’agulla i sumem per fer de l’Obra Cultural Balear una entitat més gran i més forta.
© 2022 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat